Spring naar inhoud

Indole-3-carbinol; wat is dat?

Wat is Indole-3-carbinol en waar is het goed voor?

Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl met regelmatig bewegen zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding. Uit onderzoek van Dr. Esther M. John van de Northern California Cancer Center blijkt dat gematigde, maar consistente beweging gedurende het hele leven genoeg is om het risico op borstkanker onder jonge vrouwen met 33% te verminderen. En bij vrouwen na de overgang met 26%. Zij stelt dat drie keer per week 3 tot 4 kilometer (Power)wandelen hiervoor voldoet. Als je dan óók nog eens je borsten de kans geeft te bewegen, door geen beha aan te trekken, help je  de gezondheid van "je dames" daar enorm mee.

Kruisbloemige groenten zijn extra ondersteunend bij oestrogeendominantie en helpen je te beschermen tegen de schadelijke effecten van afvalstoffen en straling in onze leef omgeving. Indole-3-carbinol (I-3-C) is een van de meest belangrijke nutriënten die hier aan bijdragen en helpen je de meeste afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Indole-3-carbinol (I-3-C) en het gerelateerde DIM zijn de ultieme nutriënten voor gezonde oestrogeenwaarden. In supplementen is I-3-C ook bekend als DIM (3,3’- diindolylmethane). Ons lichaam zet I-3-C om in DIM. Beide vormen zijn in vele studies getest.

Kruisbloemige groenten dus bevatten Diindolylmethaan (DIM). DIM is geen oestrogeen-imitatie, noch een fyto-oestrogeen en het heeft geen oestrogene eigenschappen. DIM is een fyto-nutriënt dat het lichaam helpt oestrogeen te verteren en af te breken, zodat de hormoonspiegel (weer) in balans komt. Door dagelijks een flinke hoeveelheid kruisbloemigen eten behandel of voorkom je oestrogeendominantie. Je kunt ook veel DIM-rijke groenten in je smoothie of (geblenderde) sap stoppen. Kruisbloemigen kun je in elke supermarkt kopen. De meest voorkomende zijn:

 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Radijs
 • Rode kool
 • Rucola
 • Spruitjes
 • Tuinkers
 • Witte kool

Zo veel mogelijk verse -bij voorkeur biologische- groenten eten heeft de voorkeur, al kan een DIM supplement een zinvol alternatief zijn als je de behandeling wil versnellen. De best werkende DIM supplementen hebben een verhoogde biobeschikbaarheid (worden beter door het lichaam opgenomen). Laat je daar goed over informeren.

Hormoonverstorende giffen (toxines)

Giftige stoffen zoals bisfenol-A (BPA), dat in veel kunststoffen zit, bevatten chemicaliën die oestrogeen nabootsen (xeno-oestrogenen). Ze verhogen de oestrogeenspiegels en zorgen daarmee voor een disbalans en een groter risico op hormoongerelateerde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen.

Bij vrouwen kan dit de klachten van het pre-menstrueel (PMS) versterken en bijdragen aan schildklieraandoeningen. Ook kan het de ongemakkelijke symptomen van de menopauze opwekken of verergeren.

Bij mannen is enige omzetting van testosteron in oestrogeen normaal, maar toxines vergroten deze activiteit wat weer zorgt voor een oestrogeenoverschot. Dit kan bijdragen aan een vergrote prostaat en het risico op prostaatkanker verhogen.

Hoe werken Indole 3 Carbinol Supplementen?

Dieren- en laboratoriumonderzoek toont aan dat zowel I-3-C als DIM ontgiftende enzymen stimuleren en helpen bij het verwijderen van gifstoffen en xeno-oestrogenen die tot ernstige en chronische of dodelijke ziektes kunnen leiden. Deze voedingsstoffen kunnen ook de ontwikkeling van kwaadaardige cellen stoppen of vertragen.

In één dierstudie, heeft I-3-C BPA-gerelateerde prostaatschade omgekeerd en voorkomen. In een andere, verminderde I-3-C door tabak ontstane longtumoren. En een andere dierlijke studie liet zien dat DIM stralingsschade vermindert door DNA-reparatie te stimuleren.

indole-3-carbinol dim kruisbloemigen

Omkeren van baarmoederweefselschade

Omkeren van baarmoederweefselschade

Studies met mensen hebben zich vooral gericht op het verminderen van het risico op kwaadaardige tumoren. Onderzoekers testten I-3-C op 30 vrouwen met abnormale gezwellen op de baarmoederhals (cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN)), een aandoening die kan leiden tot baarmoederhalskanker. In deze studie, gepubliceerd in Gynaecologic Oncology, nam elke vrouw 12 weken lang dagelijks een placebo, óf 200 mg I-3-C óf 400 mg I-3-C. Biopsieën onthulden complete regressie bij vier van de acht vrouwen die 200 mg I-3-C namen en bij vier van de negen vrouwen die 400 mg namen. Andere vrouwen die de I-3-C-supplementen gebruikten, zagen hun risico om kanker te krijgen afnemen; die in de placebogroep zagen geen verandering.

Meer gepubliceerde studies kun je hier vinden:

kruisbloemigen

Verlagen van het risico op borstkanker

In een studie gepubliceerd in Breast Cancer: Basic en Clinical Research, testten onderzoekers een I-3-C-supplement tegen een placebo bij 96 vrouwen. Elke capsule bevatte lignanen (nuttige vezels gevonden in plantaardige voeding), kruiden en 200 mg I-3-C. 28 dagen namen de vrouwen tweemaal daags een capsule van een placebo of het supplement. Bloed- en urinetests, die biomarkers voor het risico op kanker bepaalden, toonden aan dat degenen die de I-3-C-supplementen innamen hun risico op borst- en andere oestrogeengerelateerde kankers aanzienlijk verminderden.

Indole-3-Carbinol Supplementen

Supplementen die helpen bij de hormoonbalans, kunnen indol-3-carbinol (I-3-C), DIM of een combinatie van beide bevatten. Een of beide kunnen ook worden gecombineerd met broccoli of andere kruisbloemige plantenextracten, lignanen, kruiden of andere voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze hormonale gezondheid en ontgifting ondersteunen. Kies supplementen met ongeveer 200 mg per portie I-3-C, DIM of een combinatie van beide.

Orthomoleculair geschoold ben ik een voorstander van het suppleren van nutriënten door passende voeding toe te voegen aan het menu. Het (vaker) eten van kolen, broccoli en spruitjes heeft direct invloed op je gezondheid, omdat DIM krachtige ondersteuning biedt bij een gezonde verwerking van oestrogeen. Sommige vrouwen hebben echter extra ondersteuning nodig en zoals je gelezen hebt, wijst onderzoek uit dat een aanvulling met DIM effectief kan zijn. Ultra Indole-3-Carbinol W/Resveratrol van Swanson Health helpt de borstgezondheid te ondersteunen door de efficiënte verwerking(metabolisme) van oestrogenen in het lichaam te bevorderen.

9 gedachten over “Indole-3-carbinol; wat is dat?

 1. Cindy

  Zit Indol-3-carbinol ook in rode kool? Want ik lees overal over de andere koolsoorten, maar niet over rode kool? En zo niet, in welke zit het het meest?
  Ik doe 's morgens twee roosjes rauwe broccolli in mijn smoothie, is dit ok rauw erbij te doen? Als tegenhanger doe ik er kiwi bij voor het vit c gehalte. Ik hoop op reactie!
  Gr. Cindy

  1. Happy Healthcare

   Indole-3-carbinol (DIM) zit in alle kruisbloemige groenten. Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Chinese kool, Daikon, Knolraap, Kool (witte, rode, groene, spits, savooien), Koolrabi, Mierikswortel, Mosterdzaad, Radijs, Rucola, Spruitjes, Tuinkers, Wasabi, Waterkers.
   Het allerhoogste concentraat zit in broccoli en dan met name in broccolispruiten (de jongste broccoliplantjes die je uit zaad kweekt).
   Zoals voor alles beldt, is VARIATIE belangrijk. Elke dag hetzelfde eten, zorgt ervoor dat je belangrijke nutriënten van andere producten mist. Varieer dus. Rauwe producten hebben dan wel de meeste voedingsstoffen, ze zijn ook lastig te verteren. Daarbij zetten 2 roosjes niet veel zoden aan de dijk, als je ze ook blendert. Mijn advies zou zijn probeer minstens 500 gram groenten te eten, en kies dan óók uit de lijst kruisbloemigen die ik hierboven noem. Maar eet daarbij óók ander groentensoorten. Stoom koolsoorten het liefst het totdat het beetgaar is en eet er dan een fijn volume van (vergeet de stronken niet #lekker). En eet wat vaker kiemgroenten (ook van broccoli), dat zet snel zoden aan de dijk.
   Dat scheelt weer geld uitgeven aan supplementen 😉
   Succes!

 2. Favoritie

  Hallo,

  Ik vroeg me af wat het verschil is tussen indole-3-carbinol en DIM. En welke van de 2 je het beste kan gebruiken.

  Ik ben benieuwd en alvast bedankt!

  1. Happy Healthcare

   Di-indolylmethaan (DIM-complex) wordt in de darmen gevormd uit de stof indole-3-carbinol (I3C). Ik denk dat je het beste zo veel mogelijk I3C-rijke producten kunt eten. Als je dan tóch tekort komt, kies dan voor I3C, daar kan je lijf zelf -als dat nodig is- DIM van maken. Kun je hier verder mee?

  1. Happy Healthcare

   Indole-3-carbinol, waar DIM uit gemaakt wordt, kun je gebruiken tot de symptomen van oestrogeendisbalans verdwenen zijn. Dan kun je met aanpassing in je leefstijl ook je oestrogeenniveau laag houden. (https://happyhealthcare.nl/verminder-oestrogeendominantie-natuurlijk/). Overschrijd de aanbevolen dosis niet.
   Om te kijken of je met oestrogeendisbalans in je borstgebied te maken hebt, kun je een thermografisch borstonderzoek laten uitvoeren. Wil je weten hoe het met je systemische hormoonspiegel staat; vraag dan via je huisarts om een bloed-, speeksel- of urinetest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *