Spring naar inhoud

Het belang van antioxidanten

Wat zijn antioxidanten eigenlijk?

Er is veel aandacht voor antioxidanten in relatie tot chronische ziektes en ernstige aandoeningen als kanker en hart- en vaatziektes.
 
Wat zijn antioxidanten precies? In welke voeding komen ze voor? En kun je ze veilig gebruiken (bijvoorbeeld in voedingssupplementen)?
 

Dankzij ondermeer reclamemakers, voedsel- en supplementenfabrikanten hebben er bij ons ingeramd dat we 'antioxidanten associëren met 'gezond'. En ook wetenschappers werkten daaraan mee. Orthomoleculair gezien blijkt dat het klakkeloos innemen van antioxidanten (in voeding of supplementen) helemaal niet zo 'logisch' is als we altijd dachten. Het zit wat ingewikkelder in elkaar...

Door onze hedendaagse leef- en voedingsgewoonten hebben we soms een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. We hebben het bijvoorbeeld te druk om uitgebreid, gezond te koken of we staan constant bloot aan stress door werkdruk. Door stress en teveel lichaamsgewicht nemen vrije radicalen toe. Daarbij komt kijken dat sommige mensen zwaar lichamelijk werk verrichten of intensief sporten, waardoor meer vrije radicalen worden gevormd. Hierdoor hebben zij behoefte aan extra antioxidanten.

Wat zijn het nou?

Het woord 'antioxidant' betekent 'tegen oxidatie'. Dat is ook de rol van een antioxidant: de stof voorkomt schade in je lichaamscellen, die ontstaat door oxidatie. Oxidatie is een natuurlijk proces, vergelijkbaar met het roesten van ijzer, waarbij zogeheten vrije radicalen - agressieve stoffen - lichaamscellen beschadigen. Deze vrije radicalen zijn in staat de celdeling te ontregelen, waardoor onder andere ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen ontstaan. Wanneer er door vrije radicalen beschadiging optreedt, heet dit oxidatieve stress.

Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk door ze  worden. Klinkt voorlopig goed dus, want antioxidanten beschermen tegen kanker.

Vandaar ook dat de stoffen die een zogenoemde antioxidantwerking hebben in zo'n goed daglicht zijn komen te staan. Voorbeelden van deze stoffen zijn de vitamines C en E en de spoorelementen selenium (seleen) en zink.

Van nature vind je deze in allerlei voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten, rode wijn, thee en chocolade. Maar tegenwoordig worden antioxidanten vanwege hun vermeende gezondheidseffecten aan tal van producten toegevoegd, en er zijn zelfs pillen en preparaten met hoge doseringen antioxidanten.

Niet altijd gezond

Niet alleen aan voeding, maar ook aan cosmetica worden vaak antioxidanten toegevoegd (co-enzym Q10). Baat het niet, dan schaadt het niet, zo is de gedachte. Maar die gedachte lijkt niet te kloppen. Verschillende onderzoeken laten zien dat antioxidanten zeker niet altijd gezond zijn. Studies onder rokers in Finland en Amerika tonen aan dat hoge doseringen van de antioxidant vitamine A de kans op longkanker onder rokers niet verlaagt, maar juist verhoogt. Rokers moeten dus geen extra vitamine A nemen.

Ook andere onderzoeken, bijvoorbeeld in Nederland, laten bij andere antioxidanten (zoals vitamine E) die in hoge doses waren toegediend, geen of zelfs negatieve gezondheidseffecten zien.

Gevarieerd eten

Moet je nu antioxidanten gaan mijden vanwege die negatieve effecten? Dat zou jammer zijn, want het is en blijft overduidelijk dat antioxidanten tal van positieve, beschermende gezondheidseffecten hebben. Je moet er alleen niet te veel van binnen te krijgen. Dus blijf zelf nadenken en laat je niet (ver)leiden door verpakkingen met 'Nu met extra antioxidanten'. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je namelijk precies voldoende antioxidanten binnen.

Producten waaraan antioxidanten zijn toegevoegd zijn overigens ongevaarlijk. Én overbodig. Waar je wèl mee moet uitkijken, zijn pillen waarin met veel antioxidanten. Neem die liever niet, omdat ze mogelijk schadelijk voor je zijn.

Voeding dus...

Kortom, antioxidanten zijn niet het wondermiddel waarvoor ze lange tijd zijn aangezien. Ze zijn goed voor je gezondheid als je ze binnenkrijgt via je normale voeding, bijvoorbeeld blauwe bessen

Antioxidanten zitten in veel verschillende gezonde groenten, fruit, noten en kruiden. Vooral felle en diepgekleurde voeding bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen namelijk voor de opvallende kleuren. Hieronder vind je antioxidantrijke kruiden, groenten, fruit, noten en theesoorten:

Versterk je darmflora

Je darmflora is voor 80% verantwoordelijk voor het immuunsysteem. Je lymfesysteem scant in de lymfeknopen voortdurend wat er in de darmen passeert en communiceert dit met het immuunsysteem. In een gezonde darmflora is geen plaats voor ziekteverwekkers, maar wordt er juist mee afgerekend. Neem geen Yakult! Maak liever waterkefir voor de broodnodige aanvulling.

Drink genoeg

Je immuunsysteem werkt niet goed in een te droge omgeving. Vloeistof vervoert nutriënten en voert toxines af, beide belangrijk om micro-organismen uit te schakelen. Bijna niemand drinkt dagelijks voldoende water. Een formule om uit te rekenen hoeveel jij nodig hebt is de volgende: 0,03 x je lichaamsgewicht = jouw dagelijkse hoeveelheid drinkwater. Vind je het lastig veel water te drinken? Start en eindig de dag dan met een flink glas (gefilterd) water, dan heb je die alvast binnen.

Wijs witte suiker af

Al in 1973, bleek uit een wetenschappelijke studie dat suiker je immuunsysteem maar liefst 5 uur uitschakelt. Suiker put je vitaminen- en mineralenreserve uit en is daarom alleen al slecht voor je afweer.

Eet biologisch

Weet je dat onze groenten en fruit vol zitten met gif? En koop je er minder om? Raar hè? Ruim 5 op de 8 Nederlanders heeft glyfosaat in de urine. Het RIVM is hiervan op de hoogte (voor meer info lees dit document). Glyfosaat is een bestanddeel van Monsanto’s bestrijdingsmiddel RoundUp. Het werkt als een xeno-oestrogeen en dat verzwakt je immuunsysteem dramatisch.

Laat melkproducten en gluten staan

Ook als je denkt dat dit voor jou niet geldt; probeer het eens! In melkproducten en brood zitten stoffen die bij sommigen een heftige allergische reactie kunnen uitlokken, bij anderen is de reactie niet zo heftig, die merken pas dat ze er slecht op reageren, als ze het even uit hun dieet schrappen en zich stúkken fitter gaan voelen! Vul je menu aan met voornamelijk extra groenten en matig extra fruit. Probeer het 30 dagen en kijk daarna hoe je je voelt. Je wilt niet meer terug!

Eet minstens 800 gram groenten en 200 gram fruit per dag

Alle groenten zijn een fantastische bron van antioxidanten, met name de fel gekleurde. Eet ze daarom volop en in grote variatie. Toppers zijn alle bosvruchten, dus al het kleine rode fruit. Maar denk ook aan avocado’s, rauwe vijgen en granaatappels. Eet vers fruit het liefst biologisch met schil. Gedroogd fruit bevat ook nog altijd een behoorlijke dosis antioxidanten, maar het nadeel is dat het vaak een hoog suikergehalte heeft. Dat is weer niet zo goed voor je bloedsuikerspiegel.
Kiemen, noten pitten en zaden zijn ook antioxidantenbommetjes. Oh, en met af en toe een stukje pure (80+) chocola, is ook niks mis!

 

real food ingredients

Jouw immuunsysteem heb je zelf in de hand

Maak een (bos)wandeling

Onze cellen hebben frisse zuurstof nodig om optimaal gezond te zijn, door het wandelen komt zuurstof in de cellen en kunnen de cellen zich intussen ontdoen van de opgebouwde toxines. Omring jezelf met verse zuurstof. Zoek de natuur op (hoe verder van stad en industrie af, hoe beter; bos, hei, duin, water, etc.)

Uit je gevoelens

Het niet uiten van je gevoel vreet je van binnen op. Door je te uiten, laat je slepende emotionele belasting los en dit komt je immuunsysteem ten goede.

Zoek de gezelligheid op

Spreek met vrienden af, doe een cursus of meld je aan voor vrijwilligerswerk. Je immuunsysteem is een ingewikkelde samenwerking tussen verschillende soorten cellen. Deze cellen werken beter als je contact zoekt met mensen om je heen.

Doe eens helemaal niks

Door even helemaal niks te doen en te moeten, komt je systeem tot rust. Stress is de pest voor je immuunsysteem. Je lichaam geeft dan de energie aan je spieren en niet meer aan je immuunsysteem. Plan zo mogelijk één dag in de week helemaal niks, ook geen “ontspanning”. Niks moet.

Lach veel en vaak

Lachen maakt stoffen aan waar je immuunsysteem enorm van opkikkert. Maak plezier. Meng je bijvoorbeeld in het spel van kinderen. Of bezoek een goede lachfilm of je favoriete cabaretier.

Lekker slapen

Slaap activeert het immuunsysteem. Veel mensen slapen te weinig. Zorg dat je rond de 8 uur slaap krijgt per nacht. Je killercellen (die infecties killen) zijn bij voldoende slaap veel actiever. Kun je slecht inslapen? Zet dan ruim 1 uur voordat je naar bed gaat, je (computer)beeldschermen uit en neem eventueel melatonine. Is dóórslapen je probleem? Neem dan magnesiumcitraat.

Vermijd antibiotica

Antibiotica onderdrukt de cytokines (boodschappers van het immuunsysteem) én het doodt de darmflora, waardoor je immuunsysteem helemaal overhoop komt te liggen.

Blijf weg bij weekmakers

In veel plastic (ook flesjes) zijn BPA of andere weekmakers zoals BPB of BPS verwerkt. Onderzoek wijst uit dat die het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Vergeet ook het desinfectiemiddel Triclosan niet, dat wordt gebruikt om plastic flesjes te ontsmetten. Kies voor drinkflessen van RVS of glas. Niet alleen drinkflessen bevatten weekmakers, ook ingeblikt voedsel zit er vol mee.

Blijf weg bij Teflon-pannen

De gladde binnenkant van magnetron popcornverpakking bevat fluoridehoudende stoffen! Teflon-pannen ook! 98% van de westerse mensen heeft teflon in het lichaam wat o.a. de lever en alle lichaamsvloeistoffen negatief beïnvloedt. Bovendien toont dit onderzoek van Harvard aan dat fluoride voor een IQ-daling van 7 punten kan zorgen. Vervang je Teflon-pannen vandaag nog door glas, emaille, gietijzer of nog beter: keramische pannen.

Voedingsmiddelen voor een sterker immuunsysteem

Producten met de hoogste ORAC-waarde en dus de meeste antioxidanten zijn kruidnagel, kaneel, kurkuma (geelwortel) en oregano. Noten, kruiden, bessen en cacao hebben ook hoge waardes. In onderstaande tabel zijn op alfabetische volgorde een aantal producten op een rijtje gezet met bijbehorende ORAC-waarde (per 100 gram!)

Voedingsmiddelen voor een sterker immuunsysteem:

• Boerenkool
• Shiitake
• Italiaanse kruiden
• Knoflook
• Gember
• Avocado
• Waterkefir Haver
• Uien
• Wilde zalm
• Broccoli
• Spinazie
• Spruitjes
• Tomaat
• Bietjes
• Uien
• Bloemkool
• Bladsla
• Mais

Voor meer tips: “De Voedingswijzer” Juglen Zwaan

Qua Supplementen

• Acerola
• Reishi
• Selenium
• Spirulina
• Vlierbessen
• Vitamine C
• Vitamine D
• Zink

Voor meer tips: “De Supplementenwijzer” Juglen Zwaan

Voedingsmiddelenlijst op basis van ORAC-waarde per 100 gram

Product

Kruidnagel
Kaneel
Oreganopoeder
Kurkuma (geelwortel)
Sorghum, bran (negergierst)
Cacaopoeder-ongezoet
Basilicum-gedroogd
Zwarte peperpoeder
Tijm-vers
Chilipoeder
Chocolade-puur
Pecannoten
Paprikapoeder
Gember-rauw
Vlierbessen
Pepermunt-vers
Oregano-vers
Walnoten
Hazelnoten
Cranberries-rauw
Artisjok-gekookt
Kidneybonen-rauw
Zwarte bonen-rauw
Pistachenoten
Linzen-rauw
Agave-gedroogd
Appels-gedroogd
Knoflookpoeder
Blauwe bessen
Pruimen-gedroogd
Zwarte bessen
Rauwe knoflook
Rauwe koriander
Frambozen
Verse basilicum
Amandelen
Granny Smith
Dadels
Rode wijn
Vijgen
Kersen
Kruisbessen
Rauwe pinda’s
Rozijnen

ORAC/100gr

314.446
267.536
200.129
159.277
100.800

80.933

67.556
27.618
27.426
23.636
20.823
17.940
17.919
14.840
14.697
13.978
13.970
13.541
9.645
9.584
9.416
8.459
8.040
7.983
7.282
7.274
6.681
6.665
6.552
6.552
5.347
5.346
5.141
4.882
4.805
4.454
3.898
3.895
3.873
3.383
3.365
3.277
3.166
3.037

Product

Red Delicious
Gala-appels
Golden Delicious
Fuji-appels
Broccoli-gekookt
Rode sla
Asperge
Roggebrood
Cashewnoten
Avocado
Navelsinaasappels
Peer
Rauwe rode bieten
Macadamianoten
Mandarijnen
Grapefruit
Rauwe rode uien
Groene sla
7 granen-brood
Paranoten
Broccoli-rauw
Citroensap
Kiwi gold
Olijfolie
Abrikozen
Rauwe uien
Mango
Oranje pepers
Aubergine-rauw
Kiwi
Banaan
Rode pepers
Bloemkool-rauw
Wortels-rauw
Bloemkool-gekookt
Groene pepers
Verse tomaat
Bleekselderij-rauw
IJsbergsla
Babywortels-rauw
Witte wijn
Ananas
Wortels-gekookt
Aubergine-gekookt
Limabonen-rauw
Komkommer

ORAC/100gr

2.936
2.828
2.670
2.589
2.386
2.380
2.150
1.963
1.948
1.933
1.819
1.814
1.767
1.695
1.620
1.548
1.521
1.447
1.421
1.419
1362
1.225
1.210
1.150
1.115
1.034
1.002
984
933
882
879
847
829
666
620
615
546
497
438
436
392
385
317
245
243
214

2 gedachten over “Het belang van antioxidanten

  1. Pingback: Specialisten in manuele (borst)lymfedrainage - Happy Healthcare

  2. Pingback: droogborstelen en ontgiften - Happy Healthcare

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start chat
1
Waar kan ik je bij helpen?