Spring naar inhoud

Etherische Olie

Wat is etherische olie?

Eigenlijk is het helemaal geen olie; het bevat geen vet. Etherische olie is juist vluchtig, bij kamertemperatuur is het vloeibaar, maar zodra je hem verwarmt, in een diffuser bijvoorbeeld, vervliegt het. Het bevat de essentie van een plant, de kenmerkende geur en vaak ook de eigenschappen. Citroensap werkt bijvoorbeeld blekend en ontvettend en etherische citroen-olie (dus) ook, alleen veel sterker, omdat het geconcentreerd is.

etherische olieSlechts 10 % van de planten produceert etherische olie en zo'n plant bevat -gemiddeld genomen- slechts 1% etherische olie. Bij sinaasappelolie is dat geen probleem, dat wordt uit de schil gehaald en dat is gewoon afval, waar we ook nog eens heel veel van hebben. Bij rozen is dat een heel ander verhaal; omdat er speciaal rozen moeten worden gekweekt voor de olie en om één druppel olie te maken heb je 60 (!) rozen nodig. Dat verklaart meteen de hogere prijs van rozenolie.

Natuuridentieke etherische olie

Etherische olie wordt gewonnen via stomen en persing. Natuuridentieke olie klinkt mooi, maar is synthetische etherische olie. Nep, namaak! Alleen de geur komt enigszins overeen. Natuurlijke etherische olie is heel complex en hoe ver de wetenschap ook is, de natuur kan men (nog steeds niet) niet volledig namaken. Kortom, net zoals met eigenlijk alles: investeer in de real deal. Dat scheelt je op termijn veel geld.

Is etherische olie giftig?

Ja en nee. Etherische olie kan giftig zijn als je het niet correct gebruikt, net zoals vrijwel alles. 1 Kilo zout is giftig en van 7 liter water ga je dood. En toch gebruik je het elke dag. Etherische olie bezit alle goede eigenschappen van een plant maar dan ontzettend versterkt en daar moet je gewoon voorzichtig mee zijn. Ik heb wat do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet om de boel wat inzichtelijker te maken.

Do’s

  • etherische olieVerdunnen, verdunnen, verdunnen! Gebruik etherische olie niet rechtstreeks op de huid (uitzonderingen zijn lavendel en roos). Verdun het in een plantaardige draagolie. Zorg dat niet meer dan 3% tot 5% van het totale product bestaat uit etherische olie. Goede draagoliën zijn druivenpitolie, abrikozenolie, olijfolie en kokosolie.
  • Lees je goed in over de etherische olie die je gebruikt! Je kunt ze niet allemaal zomaar op je huid smeren; citrusolie (citroen, sinaasappel, grapefruit, etc.) bijvoorbeeld, maakt je huid gevoeliger voor zonlicht. Het kan je huid zelfs bleken als je het te veel of op het verkeerde moment gebruikt. Heb je last van bepaalde allergieën of ben je zwanger, net bevallen of ziek, houd hier dan rekening mee.
  • Test een product dat etherische olie bevat! Altijd. Op een klein stukje huid gedurende 24 uur om er zeker van te zijn dat je huid niet te heftig reageert.
  • Gebruik alleen etherische olie die in een glazen flesje zit. Bij voorkeur bruin of blauw om zonlicht te blokkeren. Zonlicht breekt de kwaliteit van de olie af en gezien de prijs van een flesje olie is dat het laatste wat je wilt. Olie in plastic of doorzichtig glas is doorgaans geen goede kwaliteit.
  • Bewaar etherische olie goed afgesloten op een plek waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen, net zoals je dat doet met schoonmaakmiddel of medicijnen.

Don’ts

  • Neem onverdunde etherische olie niet in als een geneesmiddel! Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik raad het ten zeerste afraden. De extreme potentie is bijna niet te doseren. Één druppel etherische olie van pepermunt staat gelijk staat aan ruim 20 koppen pepermuntthee.  Veel etherische oliën werken antibacterieel (bijvoorbeeld tea tree, citroen of oregano). Weet je waar veel belangrijke bacteriën zijn? In je darmen. Niet zo handig dus om het spul in te nemen.
  • Wees voorzichtig met etherische olie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Overleg altijd met een arts en een deskundige over gebruik van etherische olie.
  • Gebruik geen etherische olie van een plant of plantenfamilie waar je allergisch voor bent.
  • Krijg je etherische olie in je oog (omdat je het op je handen had en in je oog wreef, zoals dat wel eens gebeurt na het snijden van uit of rode peper), gebruik dan plantaardige olie om te reinigen. Als je alles uit je oog hebt, dan kun je nog even naspoelen met lauw water.

Etherische olie is dus veilig

etherische olie

Met een beetje gezond verstand en de bovenstaande do’s en don’ts in het achterhoofd is het gebruik van etherische olie hartstikke veilig en eigenlijk ook heel leuk, want je kunt de heerlijkste geurtjes samenstellen en jezelf een heuse parfumeur wanen. Je kunt bovendien de meest voedende, verzorgende producten, je eigen blends voor een diffuser en krachtige schoonmaakmiddelen maken, allemaal mede mogelijk gemaakt door moeder natuur!

Zoek me op, als je meer wilt weten over het gebruik van etherische olie.