De kwaliteit van visolie wordt vaak afgemeten aan zijn geur. Snij maar eens een capsule visolie open en ruik er eens aan. Er bestaat echter ook een wetenschappelijke standaard die de kwaliteit inzichtelijk maakt: de totox-waarde. Laat me je daar even wat meer over vertrellen:
Producten rijk aan omega-3, zoals vis-, krill- of algenolie, zijn buitengewoon gevoelig voor oxidatie. EPA en DHA zijn onverzadigde vetzuren, zogenaamde lange keten verzuren, waarbij EPA vier onverzadigde verbindingen per vetzuurketen heeft en DHA zelfs vijf. Eenmaal geoxideerd, begint omega-3rijke producten een zogenaamde ‘vislucht’ te verspreiden die mettertijd alsmaar sterker wordt. Enneh... vislucht tussen aanhalingstekens, omdat echt verse vis - en echt verse visolie - neutraal ruikt.
Wat veroorzaakt nu die indringende geur?
Wanneer omega-3-vetzuur oxideert, komt aanvankelijk voornamelijk vetzuurperoxide vrij. Deze peroxide leidt tot secundaire oxidatieproducten, waaronder aldehyden. Dit verhoogt de hoeveelheid vetzuurperoxiden nog meer. Deze aldehyden zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de typische ‘vislucht’.
Als de oxidatiegraad van een olie vastgesteld wordt, meet men de hoeveelheid vetzuurperoxiden (de peroxidewaarde). Daar voegt men de hoeveelheid aldehyden aan toe, wat de zogenaamde anisidinewaarde geeft. De combinatie van deze twee geeft een goed beeld van de oxidatiegraad van de olie.
Wat is de totoxwaarde?
De totox-waarde (totale oxidatiewaarde) geeft de mate van vetzuuroxidatie aan. Hoe verser de olie, hoe lager de totox-waarde is. De peroxide- en anisidine-waarde van de visolie bepalen de totox-waarde.
De totox-waarde is de som van twee maal de peroxidewaarde + een maal de anisidinewaarde. Dit mag in totaal maximaal 26 zijn.
Ik ben een fan van de Pure Arctic Oil van Eqology; onder andere omdat de totoxwaarde lager - en dus beter - is dan de laagste waarde die is gemeten door “TV2 hjelper deg”, een Noors consumentenprogramma, in een test van Noorse omega-3-producten in 2014. De laagste waarde die in het programma is gemeten, bedroeg 9,3. De waarden in de omega-3-olie die Eqology gebruikt, kunnen enigszins variëren, omdat elke batch opnieuw gemeten wordt, maar liggen ergens tussen de 4 en 6.
Verder zijn de producten van Eqology - aantoonbaar - gebaseerd op natuurlijke, rendabele ingrediënten die niet op WADA’s “verboden lijst” staan en worden getest op verboden stoffen. Lees meer hierover. Daarbij maakt Eqology ook een punt van échte duurzaamheid doordat de vis wordt gevangen en verwerkt. De hoge kwaliteit is gewaarborgd en het product is uit duurzame Noorse visvangst afkomstig. Lees hier meer over hoe Eqology de visolie wint.
Wat is jouw omega-ratio?
Hoe weet je nou wat jouw omegaratio is (de waarde van omega-6 en omega-3 in je bloed)? Door je vetzuurbalans te (laten) meten. Met behulp van een eenvoudige thuisbloedtest krijgt je snel een antwoord op je omega-6 en omega-3-verhouding. Na 15 – 20 werkdagen is de uitslag - volledig anoniem - beschikbaar op omegaratiotest.com. Lees hier meer over de omega-ratiotest.
Wat betekent omega-3 voor je en hoeveel heb je dan nodig?
Dank voor je aandacht, and remember...