Spring naar inhoud

De kwaliteit van visolie

De kwaliteit van visolie wordt vaak afgemeten aan zijn geur. Snij maar eens een capsule visolie open en ruik er eens aan. Er bestaat echter ook een wetenschappelijke standaard die de kwaliteit inzichtelijk maakt: de totox-waarde. Laat me je daar even wat meer over vertrellen:

Producten rijk aan omega-3, zoals vis-, krill- of algenolie, zijn buitengewoon gevoelig voor oxidatie. EPA en DHA zijn onverzadigde vetzuren, zogenaamde lange keten verzuren, waarbij EPA vier onverzadigde verbindingen per vetzuurketen heeft en DHA zelfs vijf. Eenmaal geoxideerd, begint omega-3rijke producten een zogenaamde ‘vislucht’ te verspreiden die mettertijd alsmaar sterker wordt. Enneh... vislucht tussen aanhalingstekens, omdat echt verse vis - en echt verse visolie - neutraal ruikt.

Wat veroorzaakt nu die indringende geur?

Wanneer omega-3-vetzuur oxideert, komt aanvankelijk voornamelijk vetzuurperoxide vrij. Deze peroxide leidt tot secundaire oxidatieproducten, waaronder aldehyden. Dit verhoogt de hoeveelheid vetzuurperoxiden nog meer. Deze aldehyden zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de typische ‘vislucht’.

Als de oxidatiegraad van een olie vastgesteld wordt, meet men de hoeveelheid vetzuurperoxiden (de peroxidewaarde). Daar voegt men de hoeveelheid aldehyden aan toe, wat de zogenaamde anisidinewaarde geeft. De combinatie van deze twee geeft een goed beeld van de oxidatiegraad van de olie.

Wat is de totoxwaarde?

De totox-waarde (totale oxidatiewaarde) geeft de mate van vetzuuroxidatie aan. Hoe verser de olie, hoe lager de totox-waarde is. De peroxide- en anisidine-waarde van de visolie bepalen de totox-waarde.

De totox-waarde is de som van twee maal de peroxidewaarde + een maal de anisidinewaarde. Dit mag in totaal maximaal 26 zijn.

Ik ben een fan van de Pure Arctic Oil van Eqology; onder andere omdat de totoxwaarde lager - en dus beter - is dan de laagste waarde die is gemeten door “TV2 hjelper deg”, een Noors consumentenprogramma, in een test van Noorse omega-3-producten in 2014. De laagste waarde die in het programma is gemeten, bedroeg 9,3. De waarden in de omega-3-olie die Eqology gebruikt, kunnen enigszins variëren, omdat elke batch opnieuw gemeten wordt, maar liggen ergens tussen de 4 en 6.

Verder zijn de producten van Eqology - aantoonbaar - gebaseerd op natuurlijke, rendabele ingrediënten die niet op WADA’s “verboden lijst” staan en worden getest op verboden stoffen.  Lees meer hierover. Daarbij maakt Eqology ook een punt van échte duurzaamheid doordat de vis wordt gevangen en verwerkt. De hoge kwaliteit is gewaarborgd en het product is uit duurzame Noorse visvangst afkomstig. Lees hier meer over hoe Eqology de visolie wint.

Wat is jouw omega-ratio?

Hoe weet je nou wat jouw omegaratio is (de waarde van omega-6 en omega-3 in je bloed)? Door je vetzuurbalans te (laten) meten. Met behulp van een eenvoudige thuisbloedtest krijgt je snel een antwoord op je omega-6 en omega-3-verhouding. Na 15 – 20 werkdagen is de uitslag - volledig anoniem - beschikbaar op omegaratiotest.com. Lees hier meer over de omega-ratiotest.

Wat betekent omega-3 voor je en hoeveel heb je dan nodig?

PAO_GOOD FOR YOUR HEART_89px GOED VOOR JE HART Dagelijkse inname van 250mg EPA en DHA draagt bij aan een normale hartfunctie.
GOOD FOR YOUR COGNITIVE & PSYCHOLOGICAL FUNCTION_89px GOED VOOR JE HERSENEN Dagelijkse inname van 250mg DHA draagt bij aan normale hersenfunctie. Zwangere en borstvoedende vrouwen: 200mg DHA bovenop de dagelijkse inname van 250mg EPA+DHA draagt bij aan normale hersenontwikkeling van de foetus / het kind.
GOOD FOR YOUR VISION_89px GOED VOOR JE ZICHT Dagelijkse inname van 250mg DHA draagt bij aan behoud van normaal zicht. Voor kinderen tot 1 jaar is dat 100mg DHA.

GOOD FOR YOUR IMMUNE SYSTEM FUNCTION_89px GOED VOOR HET IMMUUN-SYSTEEM Dagelijkse inname draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem.
GOOD FOR YOUR BLOOD_89px GOED VOOR BLOEDDRUK EN TRIGLYCERIDEN LEVEL Dagelijkse inname van 2g tot max 5g DHA+EPA draagt bij aan behoud van een normale bloeddruk en triglyceriden levels.
GOOD FOR YOUR MUSCLE FUNCTION_89px GOED VOOR DE SPIERFUNCTIE Dagelijkse inname draagt bij aan een normale spierfunctie.

VITAMIN D3_89px VITAMINE D3: GOED VOOR SPIEREN, BLOED, BOTTEN EN IMMUUNSYSTEEM
Vitamine D3 draagt bij aan een normale spierfunctie, absorptie van calcium en fosfor voor onderhoud van normale botten en tanden en een normale werking van het immuunsysteem.
Suikervrij. Zoutarm. Geproduceerd in Noorwegen voor Eqology.

Dank voor je aandacht, and remember...

Happy Self Care = Happy Healthcare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *