Spring naar inhoud

DAYSY

DAYSY, meet iedere maand je vruchtbare dagen

Geboortebeperking zonder dat je allerlei extra hormonen binnen krijgt? Het kan met de Fertility Tracker - DAYSY. Maar hoe werkt deze mini-computer precies? Is Daysy wel zo betrouwbaar als ik een zwangerschap wil voorkomen en wat als ik over een paar jaar wel een kinderwens heb?

Waarom is hormoonvrije anticonceptie belangrijk?

Je lichaam kan de hormoonhuishouding zelf uitstekend regelen. Wanneer we de hormoonhuishouding echter negatief beïnvloeden door bijvoorbeeld hormonale anticonceptie raken de hormonen structureel uit balans. Dit heeft een grote invloed op het vrouwelijk lichaam - vrouw gezondheid en kan vele (vervelende) bijwerkingen veroorzaken.

Toch gebruikt het merendeel van de vrouwen de anticonceptiepil, het spiraaltje of de prikpil (het ‘staafje’). Veel vrouwen weten niet dat er een alternatief is waarmee ze hun natuurlijke menstruatiecyclus intact laten en weten op welke dagen van de maand ze een zwangerschap moeten voorkomen of bij kinderwens, juist wel zwanger kunnen raken. Al 30 jaar zijn er cyclus computers op de markt, wereldwijd werken vrouwen al jaren met een cyclus computer. Maar je moet maar net weten dat het bestaat! Gelukkig kiezen steeds meer dames voor natuurlijke methoden, zonder hormonen en zonder bijwerkingen. Maar dan wel veilig, want dat is natuurlijk erg belangrijk.

Daysy is een medisch apparaat en de marktleider binnen de cyclus computers die – aan de hand van jouw basale lichaamstemperatuur – je menstruatiecyclus in kaart brengt. De vrouwelijke menstruatiecyclus functioneert onder invloed van hormonen en voor er een ovulatie (eisprong) plaatsvindt stijft de basale lichaamstemperatuur iets. De wetenschap is helder dat het meten van de temperatuur iedere ochtend voor opstaan, een effectieve graadmeter is om de verschillende fasen in de cyclus te detecteren. Daysy laat je dus aan de hand van die temperatuur zien op welke dagen je vruchtbaar bent en welke dagen niet, met een nauwkeurigheid van 99,4%. Binnen 1 minuut zie je of je die dag vruchtbaar bent of niet vruchtbaar bent en dat is alles wat je moet weten! Naast het dagelijks temperaturen, wat overigens al kan na minimaal 4 uur aaneengesloten nachtrust kan, bevestig je de dagen dat je menstrueert op Daysy zelf. Dat is alles, de rest doet Daysy voor je. Het is ook goed om te weten dat je niet iedere ochtend op hetzelfde tijdstip hoeft te meten, uitslapen mag! Vrouwen die in ploegendienst werken of een licht onregelmatige cyclus hebben kunnen Daysy ook gebruiken. Op de ‘veel gestelde vragen’ pagina van de Nederlandse Daysy site lees je alle antwoorden op veel gestelde vragen.

Hoe werkt het?

Meet – nog voor het opstaan – met de geïntegreerde thermometer van Daysy onder de tong en zie direct aan het gekleurde lampje in welke fase van de cyclus je zit. Krijg je een groen lampje dan is het ‘veilig’, je bent niet vruchtbaar, bij een rood lampje, vruchtbaar dus, gebruik je die dagen een barrière methode om een zwangerschap te voorkomen. Je begrijpt dat stellen met een kinderwens juist die rode dagen benutten!  Synchroniseer je metingen vanuit Daysy naar de DaysyView App op je telefoon, deel je persoonlijke kalender met je partner via de partner App, zo is hij ook op de hoogte wat er in jouw lijf omgaat.

Pearl Index feiten

DaysyDe Pearl Index geeft de betrouwbaarheid aan van een anticonceptiemiddel. Laten we de pil en het condoom als voorbeeld nemen. De pil heeft een gebruikers Pearl Index van 9, wat betekent dat 9 op de 100 vrouwen in tijdsbestek van 1 jaar ongewenst zwanger kunnen raken ondanks dat ze de pil slikken. Het condoom heeft een gebruikers Pearl Index van 18, wat inhoudt dat 18 op de 100 vrouwen per jaar zwanger kunnen raken terwijl ze dat wilden voorkomen.

Daysy scoort goed. De gebruikers Pearl Index is slechts 1.3. Dat betekent dat iets meer dan 1 op de 100 vrouwen in een jaar tijd, die dit apparaat gebruikt, ongewenst zwanger kan raken als ze bijvoorbeeld zonder condoom vrijt op vruchtbare dagen, met andere woorden ‘rood’ op Daysy negeert. De Daysy meet met een nauwkeurigheid van 99,4%. Dat betekend dat Daysy als methode een Pearl Index heeft van 0.6 wanneer je dus alle vruchtbare dagen conceptie voorkomt.

 

DaysyView App

Daysy

De DaysyView App geeft in één oogopslag inzicht in je menstruatiecyclus. Je kunt snel en gemakkelijk je data uit de Daysy bekijken in de overzichtelijke kalender en grafieken. Wanneer Daysy jouw lichaam al beter kent, en dat is al na 2 tot 3 menstruaties dan zie je in de App al wanneer Daysy je volgende eisprong verwacht en daarbij de vruchtbare dagen voor, tijdens en na de eisprong. Ook zal Daysy aangeven wanneer ze je menstruatie verwacht. Uiteraard kan je cyclus fluctueren, Daysy ziet dat

 en zal je dat laten weten. Een groot voordeel door met een cyclus computer te temperaturen is dat de temperatuur direct doorgegeven wordt aan het ‘hart’ van het apparaat – de computer, waardoor het algoritme ook meedenkt en meebepaald wat de kleur is van die dag. Je hoeft geen lijstjes bij te houden en zelf bepalen wat je vruchtbare status is, Daysy neemt die kopzorgen van je over en dat maakt deze methode veel meer betrouwbaar. Overigens zijn dat de eisen die gesteld worden aan een medisch apparaat als Daysy met een CE keurmerk.

Met DaysyView kun je:

 • Je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse vruchtbaarheidsstatus bekijken;
 • Je (toekomstige) cyclus bekijken;
 • De temperatuur grafiek en waarden bekijken;
 • De data delen met je geliefde (leuk voor je partner om inzicht te hebben in je cyclus als jullie zwanger proberen te worden);
 • Invoeren wanneer je gemeenschap hebt gehad (handig als je graag zwanger wilt worden);
 • Observeren wanneer er iets in je cyclus veranderd is;
 • Contact opnemen met het expert team voor advies en support;
 • Cyclus analyses ontvangen (gratis!);
 • Notities maken.

Met Daysy leer je je lichaam en cyclus kennen. Een menstruatiecyclus volgt iedere maand hetzelfde patroon en dankzij de DaysyView app, weet je precies in welke fase van je cyclus je bevindt. Iedere vrouw is anders en ook haar individuele cyclus fluctueert van maand tot maand en daar kan Daysy prima mee omgaan om jou toch die veiligheid te blijven bieden.

Basale biologische processen van de menstruatiecyclus

 • Iedere vrouw ovuleert maar 1 keer per cyclus.
 • Wanneer er om de een of andere reden twee of meer ovulaties plaatsvinden, vinden die binnen 24 uur plaats.
 • Na de ovulatie, kan het eitje bevrucht worden binnen maximaal 18 uur.
 • Sperma blijft maximaal 5 dagen actief en vruchtbaar in het vrouwelijk lichaam.

DaysyDaysy leert je jouw individuele cycluspatroon herkennen. Omdat zaadcellen tot vijf dagen kunnen overleven in ons lichaam, geeft de Daysy al 5 dagen voor je eisprong een rood lampje. Voor de eisprong stijgt je temperatuur iets, door de wisseling van de hormonen oestrogeen en progesteron in je lijf. Daarna kan de eisprong plaatsvinden en zal je basale lichaamstemperatuur tot aan je menstruatie iets hoger zijn als in het eerste deel van je cyclus voor de ovulatie. Voor de menstruatie daalt je temperatuur en zo start je cyclus weer van voor af aan. Je hebt echter al na je vruchtbare periode al ‘groene’ dagen, tijdens je menstruatie en tot 5 dagen voor de eisprong. Uiteraard is Daysy geen bescherming tegen seksuele overdraagbare ziekten.

Ervaringen van Daysy gebruiksters

 • “Fijn om precies te weten hoe mijn menstruatiecyclus in elkaar zit”
 • “Ik voel me een stuk fijner zonder namaak hormonen”
 • “Ik weet precies wanneer ik mijn menstruatie kan verwachten”
 • “Daysy was het ideale hulpmiddel toen ik zwanger wilde worden (ik heb de Daysy toen ‘omgekeerd’ gebruikt)”
 • “Leuk dat mijn partner kan meekijken in de Daysy View App”
 • “Nu ik geen hormonale anticonceptie meer gebruik zijn mijn huid en haar mooier geworden en heb ik veel meer energie”
 • “Als er slechts 7 dagen in iedere cyclus zijn waarin ik zwanger kan raken (5 dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie met nog een dag daarna), waarom zou je dan iedere dag een farmaceutisch middel gebruiken? Met het risico op vervelende bijwerkingen? Kies liever voor een natuurlijke, hormoonvrije vorm!

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in de Daysywinkel en bestel jouw Daysy vandaag nog. Met de Discount code 'HappyHealthcare', krijg je van Daysy € 10,- korting!!! Laat mij ook weten dat je een Daysy aangeschaft hebt, dan krijg je er van mij -na verificatie bij Daysy- ook nog eens € 10,- (mijn werderverkoopvergoeding).

Wil je nog meer weten over Daysy? 

Daysy